tiistai 19. heinäkuuta 2016

Heinäkuinen hetki

Viime lauantai-iltana teimme pienen iltakävelyn Onnin kanssa. Siinä ei sinällään ole mitään erikoista, sillä jokaisen koiranomistajan elämään melko rutiiniomaisesti kuuluvat tuollaiset pienet iltakävelyt, joiden pääasiallisena funktiona ei välttämättä useinkaan ole ympäröivän luonnon ihaileminen tai muu runollinen oheistoiminta  - pikemminkin päinvastoin.

Tuo lauantaipäivä oli ollut enimmäkseen harmaa ja sateinen, joten illalla kirkastunut taivas ja auringonlasku tekivät tuollaisesta rutiiniulkoilusta hyvinkin houkuttelevaa. Kyse ei ollut mistään pitkästä lenkistä, kunhan kaikessa rauhassa kävelimme peltojen välistä tietä pitkin hevoslaitumen ohi mansikkapellon nurkalle saakka.

Ilta-aurinko sateisen päivän jälkeen oli jotenkin ihan erityisen kaunis, kun se ruusukullan värisellä valollaan kutitteli tanssivia hyönteisiä ja tienpientareen heinikoita.

Ensin mietin, että jos oikein nopeasti kipaisen kotiin, ehdin vielä tulla kameran kanssa kuvaamaan tuota hienoa kesäillan valoa, mutta sitten tulinkin toisiin ajatuksiin: jospa tällä kertaa vain nauttisin siitä pienestä hetkestä, jonka auringonlaskun valo tarjoaa heinäkuun iltana. Painaisin näyn mieleeni ja antautuisin osaksi sitä. Niin myös tein, ja olen siitä iloinen. Todennäköisesti ehdin toisen kerran ihan ýhtä lailla harjoitella auringonlaskun valon kuvaamista, ja blogiinkin kyllä riittää kuvamateriaalia.

Vaikka lukeudunkin niihin, jotka helposti kaivavat kiireellä kännykän esille ikuistamaan kaikki ikuistamisen arvoiset (enemmän ja vähemmän..) hetket ja juoksentelen sateessa kamera paidan alla jahtaamassa sateenkaaria, olen viime aikoina vähän useammin havahtunut siihen, että kännykkää ei tarvitse kantaa jatkuvasti mukana, kamerasta puhumattakaan. Kameran linssin läpi tihrustaessa kauniit asiat aina vähän "laimenevat", eivätkä ainakaan minun taidoillani välity valokuvasta lainkaan yhtä hyvin kuin todellisuudessa. Siksi tuntuu hyvältä ja myös tärkeältä välillä pysähtyä ihailemaan ympärillään olevaa kauneutta ja hymyillä kaikessa rauhassa sille ajatukselle, että kaiken maailman kuvausvälineet eivät sillä hetkellä ole lähimaillakaan. Silloin voi itse olla osa tuota tilannetta ja hetkeä ja koko ympäröivää maailmaa aika ainutlaatuisella tavalla. Ihana oivallus.

Viime lauantai sattui olemaan myös syntymäpäiväni, ja sain äidiltä lahjaksi hänen kaksi vuotta sitten kirjoittamansa runon, joka sopii siihen iltaan melkein täydellisesti:

Varjoisasta tuuheasta lehdosta
aukeaa polunmutka
niityn laitaan,
niitylle
joka kultaisessa auringossa nauraa
häikäisevää vihreää naurua
     kultaista naurua
heilimöivä heinikko hymyilee tuulessa,
voikukanhöytyvät kieppuvat hetkisen riemuissaan
     kunnes häviävät näkymättömyyksiin,
ja jos oikein tarkkaan kuuntelet,
harakankellojen vieno kilkatus ja päivänkakkaroitten kuoro
soi tuulen suhinassa
     metsäkirvisen ja peipon soolojen taustalla.

Hyss... Pysähdy tähän...
Nuuhkaise...
Entä tuoksujen sinfonia, heinien kukkien puiden tuhannet sävyt!
     Suloiset, hennot, voimakkaat, kirpeät... huumaavat!
(Siitä saat keksiä oman sävellyksen.)

Sinne niitylle siis vaella,
sinne kulje ajatusten teitä,
lehtien havina korvissasi,
     ja vanhat viisaat kuuset pylväikkönä niityn laidassa
nyökyttävät, ojentavat sinulle
ystävälliset pitkäsormiset kätensä, joita vaaleanvihreät
     sormenpäät koristavat
kuin juuri maalatut juhlakynnet.
Kesä rupattelee kaikkialla ympärilläsi,
vilistää hyppii pyrähtelee,
lehahtaa parveilee ja 
     surina pörinä lähestyy kaikkoaa,

mutta varo askeleitasi
sillä poimulehden kastepisarasta peilautuu koko maailma
     kun vain maltat kumartua ja kuiskata sille:

- Saisinko katsoa?

Muistojeni kuvakirjaan
talletan tämän kaiken
kesän ihanuuden,
niin että talven tuiskutessa ikkunan takana
voin rauhassa käpertyä nojatuoliini takkatulen loisteeseen
ja lehteillä tarkkaan
jokaisen sivun.

A. L.-P. (2014)

2 kommenttia:

  1. Hei Anna!
    Eksyin blogiisi etsiessäni koti-ikävää lieventävää lukemista (ja vältelläkseni gradun kirjoittamista). Toivottavasti kirjoittelet ja kuvaat Mäntyniemen vuodenkiertoa jatkossakin.

    Mukavaa loppukesää :)


    Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katja, ja kiitos viestistäsi!

      Mukavaa, että viihdyit blogini parissa! Sen verran mieluinen gradunvälttelykeino tuo blogin kirjoittaminen on, että tuskin ihan vähällä hiipuu. :D Tsemppiä sinullekin siihen projektiin!

      - Anna

      Poista