tiistai 24. toukokuuta 2016

Löytöjä


Mäntyniemen kätköistä löytyy kaikenlaista mielenkiintoista etenkin kaltaisilleni historiaintoilijoille. Minusta on hurjan kiehtovaa miettiä, millaista elämää ihmiset ovat entisaikoina eläneet ja minkälaisia tarinoita vanhoilla esineillä voisi olla kerrottavanaan.




Pihan kirjastorakennuksen siivouksen yhteydessä löytyi vanhoja rakennuspiirustuksia, joista puhdistin pölyjä sunnuntaina. Tuntuu uskomattomalta ajatella, kuinka suuri työ piirustuksiin on aikanaan mennyt, kun kaikki on tehty käsin. Suurin osa oli peräisin 1800-luvun lopulta, kun taas vanhimmasta - isoisän äidin kotipaikan, Turussa sijaitsevan Metsämäen kartanon pihasuunnitelma - löytyi vuosiluku 1795. Sitä en uskaltanut avatakaan rullalta kuin hieman valokuvan ottamista varten.




Rakennussuunnittelusta ymmärrän hyvin vähän, joten piirustusten sisältö sinänsä ei kertonut minulle juuri mitään. Enemmän kutkuttikin ajatella, kuinka monet kädet olivat piirustuksia ehtineet käsitellä ennen tuota hetkeä, jopa yli kahdensadan vuoden aikana. Ehkä joku kauan sitten eläneistä sukulaisistani?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti